De OrthopedagogenPraktijk Odijk is een praktijk voor diagnostiek, begeleiding en behandeling van kinderen tussen de 4 en 18 jaar en hun ouders. Kinderen en jongeren kunnen aangemeld worden vanwege leerproblemen (waaronder dyslexie en dyscalculie), aandachtsproblemen, emotionele problemen, gedragsproblemen, sociale problemen of een combinatie van verschillende klachten. Daarnaast is er veel expertise over wat de gevolgen kunnen zijn van een gehoorverlies en/of (vermoeden van) een taalontwikkelingsstoornis op de ontwikkeling, het leren en/of communiceren van een kind of jongere.
Er wordt altijd "zorg op maat" geboden. Dat betekent dat er samen met ouders en kind of jongere gekeken wordt naar hoe en waar het kind belemmerd wordt in zijn ontwikkeling en naar wat er nodig is om weer verder te kunnen. Hiervoor is het soms nodig om een diagnostisch onderzoek in te zetten, soms ook volstaan enkele gesprekken en soms is er een behandeling of therapie nodig. Als orthopedagoog vind ik het belangrijk dat er tijdens het traject steeds ook oog is voor het systeem, de omgeving rond het kind.
Ik ben gespecialiseerd in brede diagnostiek, waarmee zowel vragen rondom het leren als gedrag en sociaal en emotioneel functioneren beantwoord kunnen worden. Dit betekent dat o.a. de volgende onderzoeksmogelijkheden er zijn:
* geheugen
* aandacht
* planning en organisatie
* voorwaarden voor leren
* dyslexie
* dyscalculie
In een intakegesprek verkennen we de hulpvragen van u en uw kind. Ook wordt er uitgebreid stil gestaan bij de ontwikkeling van uw kind tot nu toe. Als besloten wordt dat er een psychodiagnostisch onderzoek nodig is, vraag ik, als u daar toestemming voor geeft, ook informatie op bij de school van uw kind.
Het onderzoek vindt plaats op de praktijk. Het onderzoek wordt meestal verspreid over twee of drie dagdelen afgenomen. Nadat de onderzoeksresultaten zijn verwerkt en geïnterpreteerd, formuleer ik adviezen voor het kind/de jongere, ouders en eventueel school. Daarbij wordt steeds gekeken naar wat passend is.
In een adviesgesprek worden de resultaten en adviezen met ouders besproken. Meestal volgt er daarna nog een gesprek met het kind. Als kinderen ouder zijn dan 12 jaar worden deze in principe uitgenodigd bij het eerste adviesgesprek. Desgewenst volgt er op een later moment nog een gesprek met de betrokken school of andere instanties.
Na het gesprek ontvangt u een uitgebreid, schriftelijk verslag van het onderzoek en de adviezen.
In de praktijk kunnen kinderen en jongeren terecht voor therapie en begeleiding. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van (een combinatie van) verschillende methodieken en technieken. Ik bied de volgende mogelijkheden:
In een intakegesprek verkennen we de hulpvragen van u en uw kind. Ook wordt er uitgebreid stil gestaan bij de ontwikkeling van uw kind tot nu toe. Als besloten wordt dat er vanuit de praktijk mogelijk passende ondersteuning geboden kan worden, vindt er eerst een observatieperiode plaats van ongeveer 5 weken, waarin het kind of de jongere wekelijks komt. Na deze periode vindt een gesprek met ouders plaats en wordt besproken welke adviezen er zijn. Als de conclusie is dat u en uw kind op de juiste plek zijn voor begeleiding of behandeling, maken we afspraken over het vervolg van het traject: doelen en methoden worden besproken en vastgelegd in een behandelplan. Als de conclusie is dat u en uw kind beter ergens anders geholpen kunnen worden, verwijs ik u door. Wanneer de jongere ouder is dan 12 jaar vindt er ook met hem of haar een gesprek plaats waarin stil wordt gestaan bij wat doelen voor behandeling zouden kunnen zijn en welke methodieken ingezet kunnen worden.
Als de begeleiding of de therapie start, volgen er regelmatig evaluatiemomenten met ouders en kind of jongere.
De duur van de behandeling is afhankelijk van de hulpvragen en problemen die er zijn.
De therapie vindt plaats in de praktijkruimte. Een kamer waar zowel ruimte is om te spelen met speelgoed, zand en water, knutselmateriaal als om aan een tafel te werken of te praten.
Sandplaytherapie is een vorm van psychotherapie waarbij een cliënt (kind/jongere/volwassene) vrij speelt met een bak met zand, water en miniaturen (dieren, poppetjes, huizen, bomen enzovoort). De cliënt bouwt een fantasiewereld en laat daarin zien met welke problemen hij of zij worstelt. Al spelend experimenteert de cliënt met verschillende oplossingen voor die problemen. De therapeut bekijkt het spel en de cliënt en speelt mee als daarom gevraagd wordt. Er wordt niet ingegrepen in het spel, maar de therapeut bevestigt de cliënt in wat hij of zij maakt.
Mensen vinden het spelen met het zand erg leuk en hebben niet het gevoel te moeten presteren. Het is ook een niet-talige therapie, cliënten hoeven niet te praten. Dat zijn twee redenen waarom Sandplaytherapie zo goed aanslaat.
De methode is oorspronkelijk ontwikkeld door Dora Kalff in Zwitserland en heeft internationale erkenning. De laatste jaren verschijnen er steeds meer studies die aantonen dat deze methode effectief is.
Spelpsychotherapie is een gangbare vorm van kinderpsychotherapie, waarbij het spel gebruikt wordt om een kind verder te helpen. Er wordt met name gebruik gemaakt van de beeldcommunicatie, waarbij het verbeeldende spel en de thema’s die het kind daarin laat zien belangrijk zijn.
Daarnaast wordt, als dit geïndiceerd en mogelijk is, gebruik gemaakt van het gesprek met het kind/de jongere, uiteraard afhankelijk van de leeftijd. In het gesprek kunnen nieuwe vaardigheden worden besproken, geoefend en aangeleerd en kan gebruik worden gemaakt van cognitieve gedragstherapeutische technieken. Als dit goed aansluit kunnen ook beeldende technieken een aanvulling zijn.
Spelpsychotherapie is een goede methodiek voor kinderen met emotionele problematiek, gedragsproblemen en hechtingsproblematiek. Ook bij een angststoornis of aandachtstekortstoornis kan spel een goed middel zijn.
We gebruiken cookies om websiteverkeer te analyseren en de ervaring op je website te optimaliseren. Als je het gebruik van cookies accepteert, worden je gegevens gecombineerd met de gegevens van alle andere gebruikers.